Wednesday, August 10, 2011

"Pembawa Obor Agama"

"Pembawa Obor Agama, Tahniah Atas Usaha,Semoga Jadi Lebih Berjaya Sbb Kemampuan Dan Kebolehan Dah Ada. Met Ulang Tahun"

Ahlan wasahlan......




Setelah 1 semester menyepi...tiba2 aku terpanggil untuk mengepost lagi di blog aku ni...sbb...jujur nya..aku amat2 terharu apabila seorang Prof.Madya yg dikenali di kampus aku mengucapkan "pembawa obor agama, tahniah atas usaha, semoga jadi lebih berjaya sbb kemampuan dan kebolehan dah ada. met ulang tahun."..




Dengan tiba2nya, sendirinya, no break...air mata aku menitis tanpa disedari...subhanallah...Yang Maha Mengetahui tentang hambaNya menggerakkan seorang Prof.Madya untuk mengucapkan ayat yg begitu indah kepada insan biasa yg penuh dgn salah silap..rupe2nya aku diperhatikan setiap gerak langkah ku..baik buruk ku menjadi pemantauan setiap mata disekelilingku...tak terucap dgn lafaz dan kata2..kelu,beku,kaku,kedu..semuanya aku rasa saat membaca ucapan Hari Lahir yg cukup bermakna bagi aku..lebih2 lagi pulak, tarikh lahir aku jatuh pada malam Nisfu Syaaban, malam dimana buku catatan amal yang lama diangkat naik ke langit, dan dibuka buku catatan amal yang baru..lagilaa hati ni sayu,pilu,ngilu dan macam2 lagila ungkapan yg sukar dinyatakan...heh~..dan di saat itu jugalah aku terdetik mungkin ini tarikh lahir aku, dan mungkin juga tarikh akhir aku berada di muka bumi ni...




'pembawa Obor Agama' adalah maksud mendalam nama aku...disebabkan maksud atau nama yg diberikan adalah merupakan 1 doa, maka setelah bertahun2 berada dlm kejahilan, sekarang aku berusaha untuk menghapuskan belenggu2 kejahilan daripada dalam diri ni..mungkin atau memang ada segelintir kawan2, kenalan2, rakan2 lama yg tak dapat menerima hakikat yg aku nak berubah...diorang sentiasa menganggap aku macam dulu, mengikut rentak lama..80% aku berubah...tu yg wujudnya ucapan 'tahniah atas usaha, semoga jadi lebih berjaya,sbb kebolehan dan kemampuan dah ada'......kebolah dan kemampuanlah yang tak mampu aku buktikan bila aku adalah aku yang dulu.....Alhamdullillah...ucapan serba ringkas ni membuktikan bahawa aku telah berjaya 'membawa obor Agama' pada masa yang sesuai..




Mungkin dulu....suasana agama sekeliling aku, aku leka, tak hiraukan...abaikan...senang cerita, buat 'Bodoh' jek...lebih2 lagi pulak...ramai lagi kawan2 aku yang lebih layak untuk membawa sinar agama ni...tenggelamlah aku dalam kalangan kawan2 aku yg hebat2 ni...wujud pulak aku sebagai pemberontak dan 'kenakalan' yang berleluasa lagilah TAK LAYAK untuk aku menjadi contoh terbaik kepada orang sekeliling....aku nak tolak tepi semua kisah silam yg penuh titik-titik hitam yg perlu dipadamkan...




"New Book"...aku suka ungkapan ni bila tiba waktu yg sesuai...kesempatan ni aku nak coret sikit dialog kawan2 baru yg mula mengenali aku yg baru...

A bukan nama sebenar : "kelebihan kau da ade, kepimpinan, membuat keje, cume dlm belaja uh, kau kena usaha lebih sikit..kalo aku, belaja aku struggle jek"




B bukan nama sebenar : "kau boleh..sekurang2nya kau berani wat, daripada aku lagila xtw pape sal bende2 nie"




C bukan nama sebenar : "semoga terus menjadi contoh terbaik utk kitorang" (lebih kurg cmtu la dlm post wish Birthday baru2 ni)




D bukan nama sebenar : "betul2 berat ape yg kau lalui, nmpk jelas tension kat muke kau..tpi tu la..kau kuat...mampu lg bertahan"..




aku ucapkan terima kasih banyak2 kat kawan2 yang berdialog ni jika terhasil daripada hati nurani yg suci murni..ni merupakan 1 kepercayaan kepada aku yg disandarkan...terima kasih sekali lagi...




dan banyak lagi dialog yg tak sempat dirakam..banyak2 dialog pon nnti boleh wujudkan bongkak pulak kan...so, stop la sampai D jek...rasenye....ni pon da cukup sebagai bukti aku da berubah...orang sekeliling yg bersuara ni atas kehendak Allah S.W.T..




aku tak mampu berucap panjang...nnti meleret2 merepek pulak kang...so, better aku stop kat sni je dulu..ade umor yg panjang, akan aku melakarkan lagi hasil seni yg tak berseni ni..=)...semoga perkongsian kisah simple ni menjadi pedoman untuk semua dan terutamanya diri sendiri untuk terus berusaha menjadi lebih baik...




~wallahu'alam~