Tuesday, March 8, 2011

Kepimpinan milik semua orang.....

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdullillah.....malam yang berlalu sungguh nyaman dengan kehadiran hujan rahmat dari Allah S.W.T.....itu merupakan 1 nikmat serta ujian sebenarnya....kenapa ujian??? haa.....bila hujan,kita yang tidur nie syok la melayan mata nie...lagila enak dibuai mimpi2 indah...lebih2 lagi udara nyaman lagila ditarik selimut...ish3..naudzubillah....Alhamdullillah Allah masih pilih hambaNya untuk bangun menunaikan kewajipan fardhu 5 waktu bagi pembukaan hari iaitu Solat Subuh secara berjemaah.....bukan solat yang nak diceritakan....

Kisah Bermula.........

Beberapa tahun sebelum millenium 2000.....adalah seorang budak kecik nie...nak cakap ensem,xensem sgt....tapi bolehla...haa....msukla dia alam persekolahan....disini la bermulanya 'new life'......kecik2 xnmpk sgtla apa yang new nye...nak dijadikan cerita,budak nie nakal la jugak...kat uma kompom2 selalu kena perambat...xtwla ape punce...tapi mestila sbb wat salah...betul x...kat sekolah lagila nakal....bergaduh nya,bermain lagi..macam2la....jadila pulak pengawas perpustakaan...pustakawan la....nakal2 pon bole jadi arn...baik pulak tu...susun buku2...baca tu mmg xlah kan....sambung lagi cerita,pindah sekolah....ehhh....lagi hebat kali nie..jadi pengawas sekolah tu...fuhh...naik pangkat ke??...haha....tibe2 bergelut ngan kawan sekelas...jawatan pun dilucutkan.....maka jadilah rakyat biasa untuk beberapa ketika.....Allah bagi lagi peluang...jadi pulak ketua kelas.....dikurangkan tanggungjawab tadi untuk jaga kawan2 sekelas je pulak....wahh....lagi dahsyat...still "NAKAL" lagi tu...kena panggil Guru Penolong Kanan 1 time tu...laaa....mana tak nya....gi ajak kawan rembat bendera kelas lain....kawan tu pulak ketua kelas sebelah...hahaha...memangla malu habis...depan2 kelas kena libas ngan batang bendera kecik uh...kecik2 pon bisa....adehh~....ingatkan nak berubah...dikacaunya budak pompuan sampai nangis....ish3...takotkan ngan chewing gum lipas tu.....hahahah~....Haaaa.......tamatla kenakalan sekolah rendah....

Kisah bersambung....di sekolah menengah............
ahah....time nie....mybe xberapa bagus perangai nye uh..xdela diberi tanggungjawab ape2....masuk je form 3.....dapat join group untuk sambut kawan2 sekolah lain yang nak dtg melawat sekolah....haa...nampak.....tu bukan senang tu nak approach orang lain kalau segan2 malu2...huu~...next year nye...jadilah AJK tingkatan untuk persatuan silat...tu je mampu...hujung2 tahun tercalon pulak untuk jadi exco asrama....wahhhh.........besar amanah tu.....budak nakal nie tercalon?????........dapat tahu tercalon bila kantoi sembunyi kat dorm time orang lain ngah study kat kelas time prep malam...calon kantoi ponteng prep??..hahaha.....malu betul........tapi...sekolah ubah undang2 sket....xde lagi exco2 nie...nak MPP lak.....kali nie mmg xmampu la.....dgn kenakalan yang diketahui cikgu2,penyelia asrama,rakan2.....tapi...Allah memberi tugasan lagi....jadilah pengerusi kelab dan permainan...jadi jugak PRS uh...nak bimbing orang kunon...jadi pemimpin lagi tu walaupun xbetul kepala otak tu...teruk betul la budak tu....ish3...tapi dari dulu lagi orang yang kenal rapat xpernah respect sebab diorang rasa diorang je bagus and budak nakal nie langsung xley percaya...xpela...."Lahaulawalaquataillabillah"..............konklusi simple nye budak nie seorang pemberontak n xikut undang2 sekolah.......memang patut pun orang xrespect (tapi setiap manusia ada kelebihan & kelemahan masing2)

Continue la lagi....................

Bila abis sekolah....baru la budak nakal nie nampak dunia luar yang penuh dugaan yang mencabar..nampaknya kenakalan xkan mampu ubah ape2....so,..dia pun tekad la nak berubah......Allah tu Maha Mengetahui hati nurani hambaNya...Allah bagi lagi peluang untuk memimpin.....tapi,sebelum jadi pemimpin tu,dia wat keje nakal lagi tu...masyaAllah...kantoi sudah...tapi.......sebagai tebusan...pimpinlah orang lain ke jalan yang betul...so...berjawatan la budak nakal nie...sampai sekarang..............

Cerita nak disimpulkan....

haaaaaaaaaaaaaaa......banyak liku2 hidup nie....tapi....Allah da berfirman "Aku tidak akan membebankan seseorang itu melainkan dengan kemampuan"....that's mean....ape yang ditanggung tu..mampu disandang....dan...."Kepimpinan milik semua orang".......Allah jugak berfirman..."Setiap daripada kamu adalah pemimpin dan bertanggungjawab atas kepimpinan itu"........xkira la nakal ke...jahat ke...baik ke.....semuanya pemimpin..paling penting pimpin diri sendiri untuk menjadi lebih baik.......and setiap yang dipimpin adalah amanah dari Allah dan akan disoal di akhirat nanti.....Saidina Umar R.A sendiri lebih sanggup memindahkan dua buah gunung daripada memegang amanah...berat tanggungan nie......pimpinlah dengan berhemah dan adil...semoga Allah mengampuni budak nakal nie dan membantu dalam tugasan kepimpinannya.....Amiin~